Aviser opfordrer til debat om psykiatri efter Field’s-angreb

Del artiklen:

Flere danske aviser opfordrer til, at Field’s-angrebet leder til en debat om psykiatri – ikke ekstremisme.

Siden skyderiet i Field’s, hvor tre mennesker mistede livet og adskillige blev såret, er der blevet spekuleret vidt og bredt i, hvad der kunne få en til at gå amok med en riffel mod uskyldige mennesker.

Var angrebet racistisk motiveret? Var det kvindehad, der lå bag angrebet?

Politiet har ikke kunnet bekræfte et motiv, men efter den mistænktes surrogatvaretægtsfængsling, står det i hvert fald klart, at han lider af alvorlige psykiske problemer og ikke egner sig til at sidde indespærret i et almindeligt fængsel.

Og det er netop debatten om psykiatrien, som angrebet bør lede til. Det nævner flere danske aviser i deres ledere tirsdag.

Det er “næppe terrortruslen eller indvandring, som tragedien i Field’s bør kalde os til at debattere”, skriver Berlingskes debatredaktør, Pierre Collignon, i avisens tirsdagsleder.

– Vores samtale skal snarere handle om, hvorvidt vi i det psykiatriske system har haft godt nok fat i den formodede gerningsmand.

Ekstra Bladets debatredaktør, Mads Kastrup, hæfter sig ved, at det var kendt, at den sigtede havde psykiske problemer og alligevel havde adgang til våben gennem sin skytteforening.

– Hvordan denne kombination ikke har udløst en alarm i systemet, er et af de gode spørgsmål, spørges der i avisens leder.

En leder er en slags udtryk for en avis’ holdning til en given sag. Den skrives typisk af en af avisens redaktører.

I JydskeVestkysten minder chefredaktør Peter Orry om, at Socialdemokratiet gik til valg på et løfte om en tiårsplan for den danske psykiatri – et løfte, der også indgår i regeringsgrundlaget.

– Socialstyrelsen og Sundhedsstyrelsen kom med et oplæg til planen i januar, men intet er sket.

– Det vil give berettiget kritik, hvis det viser sig, at gerningsmanden ikke har fået den hjælp og behandling, som måske kunne have forhindret tragedien, skriver JydskeVestkysten.

Angrebet skete sent søndag eftermiddag ved butikscentret Field’s på Amager. Tre mistede livet, mens fire blev hårdt såret. Den mistænkte gerningsmand blev varetægtsfængslet på en lukket psykiatrisk afdeling mandag.

/ritzau/