Landsforening: Psykisk syge lander i tomrum efter psykiatrien

Del artiklen:

Det er ifølge foreningen Sind et udbredt problem, at psykisk syge borgere venter på hjælp fra kommunerne.

Det halter generelt med forbindelseslinjerne mellem regionernes psykiatri og de tilbud, som kommunerne har til borgere med psykiske lidelser.

Det mener Mia Kristina Hansen, der er formand for Sind – Landsforeningen for psykisk sundhed.

– Vi oplever generelt på landsplan, at det er rigtig svært at få skabt sammenhæng, så når mennesker bliver udskrevet fra en psykiatrisk afdeling, er der ikke altid den opfølgning, der skal til derhjemme, siger hun.

Ifølge TV 2 og Frihedsbrevet ventede en 22-årig mand på hjælp fra Københavns Kommune i fire måneder, inden han i begyndelsen af juli skød og dræbte tre mennesker i indkøbscentret Field’s.

Og ifølge landsforeningen Sind er sagen altså ikke noget særsyn.

Samme melding kommer fra forperson for Dansk Psykiatrisk Selskab Merete Nordentoft. Hun er desuden professor i psykiatri på Københavns Universitet og overlæge på Psykiatrisk Center København.

– Vi oplever, at begge systemer er pressede, siger hun og henviser til kommunerne og regionerne.

– Så psykiatrien bliver nogle gange nødt til at udskrive patienter, som ikke har tilstrækkeligt funktionsniveau til at kunne klare sig i dagligdagen.

– Og kommunerne oplever nogle gange, at de ikke har de ressourcer, de gerne ville have for at støtte de personer, der bliver udskrevet.

Den 22-årige mand, der er sigtet for Field’s-skyderiet, havde dog ikke været indlagt inden hændelsen.

Han blev sendt rundt til forskellige psykiatriske afdelinger, inden Region Hovedstadens Psykiatri henviste ham til Københavns Kommune.

Ifølge psykiatrien havde han brug for “daglige støtteforanstaltninger”. Men kommunen vurderede, at hans sag var ikke-akut.

Det var blandt andet baseret på, at den 22-årige boede hos sin far og var tilknyttet en uddannelse. Derudover var han i medicinsk behandling og var screenet for psykoselidelse.

Og det kan være et alvorligt problem, når personer med psykiske lidelser går i flere måneder uden at få den nødvendige hjælp.

– Når mennesker med psykiske lidelser bliver efterladt til sig selv, kan der ske flere ting. De kan blive til fare for sig selv og andre, fordi de ikke får den hjælp, de har brug for i hverdagen.

– I værste fald kan de begå personfarlig kriminalitet eller ende med at tage livet af sig selv, fordi de ikke magter livet, siger Mia Kristina Hansen.

Psykiater Merete Nordentoft var selv en del af en taskforce, der blev nedsat af Region Hovedstaden for at undersøge forløbet med den 22-årige mand i psykiatrien.

Her var en af anbefalingerne netop at skabe bedre sammenhæng mellem regionernes psykiatri og kommunerne.

/ritzau/