Efter kritik af socialtilsynene: Vi sikrer kvaliteten
Del artiklen:
Flere aktører har derfor gennem længere tid rejst kritik af de private botilbud, men nu er turen også kommet til Socialtilsynet, der ifølge kritikkere er med til at drive udgifterne for kommunerne op. - Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix (Arkiv)
Socialtilsynene kritiseres for at være udgiftsdrivende for de private botilbud, som er steget i pris. Tilsynschef i Socialtilsynet Hovedstaden, Dan Theolander Holmgreen, afviser kritikken og ser et stort potentiale i at fastholde personalet på botilbuddene.
Flere aktører har derfor gennem længere tid rejst kritik af de private botilbud, men nu er turen også kommet til Socialtilsynet, der ifølge kritikkere er med til at drive kommunernes udgifter på det specialiserede socialområde op.
Eksempelvis har Lise Plougmann Willer, direktør for Borger og Arbejdsmarked i Esbjerg Kommune, sagt følgende til Mandag Morgen:
“Det sociale tilsyn ser på bemanding, på arbejdsgange og på kvalitet. Hvis ikke de er tilfredse med, hvad de ser, kan de i sidste ende lukke et tilbud. Det er med til at drive udgifterne op.”
Direktør for landsorganisationen for sociale tilbud (LOS), Mads Roke Clausen har også tidligere bekræftet overfor NB-Social, at de sociale tilsyn har været med til at drive prisen op, mens de arbejdede med kvaliteten.
“Det har selvfølgelig også medvirket til, at nogle omkostninger er steget, da der er blevet leveret kvalitet for pengene.”
NB-Social har forelagt tilsynschef hos Socialtilsynet Hovedstaden, Dan Theolander Holmgreen, kritikken. Han skriver i en skriftlig kommentar:
“Socialtilsynene har ved lov fået til opgave at fastholde og udvikle kvaliteten i de sociale tilbud. Nogle gange forudsætter en udviklingen af kvaliteten for eksempel mere personale, ændrede fysiske rammer eller relevant efteruddannelse af personalet. Og det kan selvfølgelig kræve, at man anvender flere ressourcer i tilbuddene,” skriver han og fortsætter:
“Men når det er sagt, så vurderer vi, at de sociale tilbud i Danmark generelt har en høj kvalitet. Det afspejler sig i vores vurderinger af tilbuddene i tilsynsrapporterne og i de i virkeligheden relativt få sanktioner, som vi iværksætter. Jeg ser det derfor som vores opgave at løfte bunden, snarere end at løfte toppen.
Hvordan vil I så forklare, at der er så mange kommuner, der kæmper med økonomien på det specialiserede socialområde?
“Årsagerne til de udgiftsstigninger, som nogle kommuner oplever på det specialiserede socialområde, skyldes nok mange forskellige faktorer. Fra vores stol kan vi se store potentialer i, hvis tilbuddene bliver bedre til at fastholde kvalificeret personale, fordi der anvendes mange ressourcer på personaleudskiftning,”
Han fortsætter:
“Og så er der et potentiale i, at kommunerne i KKR (kommunekontaktråd, red.) bliver endnu bedre til at samarbejde om at sikre, at der er de nødvendige tilbud over for nogle af de målgrupper, som kommunerne i dag oplever, at de anvender mange ressourcer på at hjælpe.”
Afslutningsvist skriver han:
“Endeligt så ser vi også et stort potentiale i, at kommunerne i videre omfang stiller sig konstruktivt kritiske over for de ydelser, som de køber. Og her kan de blandt andet anvende vores vurderinger af sammenhængen mellem pris og kvalitet, som vi i socialtilsynene foretager af tilbuddene.”