Budget

  Regeringen og KL har netop nedsat et udvalg, der skal se nærmere på kommunernes økonomi på socialområdet.

  Efter sprængte budgetter: Nyt udvalg skal sikre bedre udnyttelse af ressourcerne

  KL og regeringen har nedsat et ekspertudvalg, der skal se på kommunernes økonomi på socialområdet. Deres anbefalinger skal være neutrale for de offentlige finanser på langt sigt og understøtte en stabil økonomisk ramme. Læs mere om kommissoriet her.

  Over 70 kommuner overskrider budgetterne på handicapområdet

  Langt de fleste kommuner overskrider deres budgetter for 2021 på det specialiserede socialområde. Det viser netop offentliggjorte regnskabstal.
  Kommunernes budgetter på det specialiserede socialområde bliver ved med at sprænge.

  Derfor sprænger budgetterne på det specialiserede socialområde

  Budgetterne på det specialiserede socialområde fortsætter med at sprænge. Det er ikke nogen stor overraskelse, hvis man spørger landsformand for FSD Jakob Bigum Lundberg. Læs mere om, hvorfor udgifterne vokser.
  En række handicaporganisationer demonstrerede i sommeren 2021 over økonomiaftalen mellem KL og regeringen. De frygtede, at den ville medføre en nedprioritering af det specialiserede socialområde. Men kommunernes 2022-budgetter viser, at der er fundet penge til at give området et løft.

  Kommuner prioriterer de store velfærdsområder i 2022-budgetter

  Kommunerne har fundet penge til et løft af både ældreområdet og det specialiserede socialområde i budgetterne for 2022. Løftet dækker kun til uændret service.
  Oven på økonomiaftalen i foråret 2021 var handicaporganisationer på pletten til store demonstrationer foran Christiansborg i juni 2021. Iver Houmark Andersen (i blå t-shirt), som er redaktør på NB-Kommune, var på pletten for at interviewe de vrede og frustrerede borgere.

  26 kommuner budgetterer med mindre på handicapområdet i 2022

  Flere end hver fjerde kommune budgetterer procentmæssigt med mindre i 2022 på det specialiserede socialområde, hvis man sammenligner med 2021. Det viser helt nye tal fra Danmarks Statistik.
  Flere handicaporganisationer demonstrerede i sommers mod de besparelser, som er gennemført de seneste år. Men nu viser de første budgetoplæg i kommunerne, at der er forslag om nye besparelser.

  Kommuner har forberedt besparelser på handicapområdet

  En gennemgang af de første offentliggjorte budgetoplæg viser, at flere kommuner overvejer en lang række besparelser på det specialiserede socialområde som følge af, at udgifterne til området er i kraftig vækst.
  I Roskilde Kommune vil man spare på det specialisere børneområde ved blandt andet at lave flere gruppeforløb og kortere døgnanbringelser.

  Sådan vil kommunerne spare på handicapområdet

  Et stigende udgiftspres på det specialiserede socialområde betyder, at flere kommuner arbejder for at nedbringe udgifterne. Se her, hvordan to kommuner specifikt planlægger at effektivisere området.