Peder Hvelplund (Ø) og Sophie Løhde debatterede finansieringen bag den nye og gamle psykiatriplan.

Finansieringen til psykiatriplanen skaber debat

Indenrigs- og Sundhedsminister Sophie Løhde (V) og Enhedslistens Peder Hvelplund tog en duel i Folketingssalen om finansieringen til psykiatriplanen.
Den nye socialminister mener også at hjælpen til borgere med handicap skal komme mere gelinde.

Socialminister åbner for at flytte dele af handicapområdet fra kommunerne og lover bedre service

"Jeg vil tro, at vi også skal ind og kigge på, at nogle af de her ting, de skal ligge et andet sted, fordi det skal være mere økonomineutralt," siger socialministeren om handicapområdet. Hun lægger også op til hurtigere hjælp til borgerne, hvilket kan blive dyrt for kommunerne.
Ekspertudvalget er nu blevet genbeskikket og kan fortsætte arbejdet.

Vigtigt ekspertudvalg kan endelig fortsætte arbejdet

Ekspertudvalget, der skal granske økonomien på det specialiserede socialområde, kan nu fortsætte arbejdet. Det bliver dog svært at fremlægge brugbare resultater inden økonomiforhandlingerne.
Sådan så det ud, sidst partierne fordelte midlerne fra SSA-reserven. På billede ses blandt andre tidligere socialordfører fra Venstre Marlene Ambo-Rasmussen.

Forhandlingerne om central social reserve begynder

Tirsdag begynder forhandlingerne om SSA-reserven. Det er næsten 950 millioner, der skal fordeles på socialområdet. Nogle af midlerne er allerede blevet brugt til sociale organisationer, der stod til at miste deres bevillinger.

Her er kommunerne med konsekvent underbudgettering på socialområdet

'Man er jo altid mindst et halvt år bagefter,' siger borgmester i Sønderborg Kommune, der ligesom flere andre kommuner årligt har underbudgetteret socialområdet fra 2018 til 2021. Se hvor ofte din kommune har underbudgetteret socialområdet her.
På tværs af hele landet kan kun to kommuner sige sig helt fri fra at have underbudgetteret området i mindst ét år i løbet af perioden.

Halvdelen af landets kommuner underbudgetterer konsekvent det specialiserede socialområde

96 kommuner har underbudgetteret det specialiserede socialområde i mindst et år i perioden 2018 til 2021, mens halvdelen konsekvent har underbudgetteret i alle år.
De 25-årige, der ikke har gennemført en ungdomsuddannelse, har blandt nadet manglet vejledning og støtte. På billedet ses chefanalytiker, Mette Slottved, der har ledet undersøgelsen.

Det holder unge tilbage fra at gennemføre en ungdomsuddannelse

Mindre støtte fra forældrene og viden om deres mulighed er noget af det, der afholder unge fra at tage en ungdomsuddannelse. Det viser en ny rapport fra VIVE.
"Man bruger det muligvis lidt konservative budget til at signalere et vis pres på området. At man skal være tilbageholdende. Den strategi ville ikke virke, hvis kommunerne tager besparelserne med det samme og får budgetteret i fuldt niveau," siger ekspert.

Ekspert: Det er ikke omkostningsfrit at underbudgettere på socialområdet

Det kan måske sende tydelige signaler, men det har en række negative konsekvenser at underbudgetterer, som mange kommuner gør på socialområdet.
"Nogle få børn har helt sikkert brug for et særligt skoletilbud. Men jeg tror ikke, vi løser udfordringerne med yderligere opdeling," siger formand for KL’s Børne- og Undervisningsudvalg, Thomas Gyldal Petersen.

Nye tal: Flere elever ender i specialtilbud

Antallet af elever i specialskoler stiger. Samtidigt er der flere, der starter deres skolegang direkte i et specialtilbud. Det fastslår en ny analyse.
Kontoret vil i 2023 besøge psykiatriske afdelinger, hvor børn og unge er indlagt.

Ombudsmandens Børnekontor vil se psykiatrien efter i sømmene

"Det er vigtigt at have fokus på børn og unges rettigheder," siger ombudsmand Niels Fenger. Derfor vil Ombudsmandens Børnekontor i 2023 besøge psykiatriske afdelinger, hvor børn og unge er indlagt.
Der er kun almenområdet tilbage, når kommunerne underbudgetterer på det specialiserede socialområde.

Borgmestre: Vi tager fra almenområdet for at betale udgifterne på socialområdet

Kommunerne underbudgetterer på det specialiserede socialområde. Det får ifølge flere borgmestre konsekvenser for almenområdet, der må holde for. "Kommunerne er efterladt på perronen med kæmpe udfordringer," siger borgmester i Helsingør Kommune.
Både hos Dansk Socialrådgiverforening og Danske Handicaporganisationer undrer de sig over kommunernes underbudgettering. "Det er en mærkelig måde at budgettere på," siger Thorkild Olesen fra DH.

Organisationer: Utroligt kommunerne bliver ved med at underbudgettere

Kommunerne fortsætter med at underbudgettere på det specialiserede socialområde. Det vækker kritik hos Danske Handicaporganisationer og Dansk Socialrådgiverforening.