Man kan ikke se udgiften til de dyre enkeltsager i de kommunale regnskaber, men siden sommeren 2022 har KL og Komponent sammen med en række kommuner gennemgået næsten 700 sager.

Dyre enkeltsager: Kommunerne køber flest pladser hos det offentlige

Kommunerne forventer en fortsat stigning i de såkaldt dyre enkeltsager på socialområdet, men holder tesen om, at det er de private tilbud, der driver udgifterne, og hvor meget koster de her sager?
Borgmester Thomas Gyldal Petersen og Kommunernes Landsforenings retorik bliver kritiseret af ADHD-foreningen.

ADHD-forening i hård kritik af KL’s retorik om specialtilbud

Direktør i ADHD-foreningen er stærk kritisk overfor KL's retorik om specialtilbud og børn i specialtilbud. "KL presser de familier, der i forvejen kæmper."
Styrk nøglepersonernes rolle er et af de mange råd til at få flere borgere med handicap i job.

Syv råd til at få borgere med handicap i job

Det Centrale Handicapråd har præsenteret syv anbefalinger til at få flere borgere med handicap i job. Omkring 33.000 borgere med handicap står klar til at tage et job.
Peder Hvelplund (Ø) og Sophie Løhde debatterede finansieringen bag den nye og gamle psykiatriplan.

Finansieringen til psykiatriplanen skaber debat

Indenrigs- og Sundhedsminister Sophie Løhde (V) og Enhedslistens Peder Hvelplund tog en duel i Folketingssalen om finansieringen til psykiatriplanen.
Den nye socialminister mener også at hjælpen til borgere med handicap skal komme mere gelinde.

Socialminister åbner for at flytte dele af handicapområdet fra kommunerne og lover bedre service

"Jeg vil tro, at vi også skal ind og kigge på, at nogle af de her ting, de skal ligge et andet sted, fordi det skal være mere økonomineutralt," siger socialministeren om handicapområdet. Hun lægger også op til hurtigere hjælp til borgerne, hvilket kan blive dyrt for kommunerne.
Ekspertudvalget er nu blevet genbeskikket og kan fortsætte arbejdet.

Vigtigt ekspertudvalg kan endelig fortsætte arbejdet

Ekspertudvalget, der skal granske økonomien på det specialiserede socialområde, kan nu fortsætte arbejdet. Det bliver dog svært at fremlægge brugbare resultater inden økonomiforhandlingerne.
Sådan så det ud, sidst partierne fordelte midlerne fra SSA-reserven. På billede ses blandt andre tidligere socialordfører fra Venstre Marlene Ambo-Rasmussen.

Forhandlingerne om central social reserve begynder

Tirsdag begynder forhandlingerne om SSA-reserven. Det er næsten 950 millioner, der skal fordeles på socialområdet. Nogle af midlerne er allerede blevet brugt til sociale organisationer, der stod til at miste deres bevillinger.
Dyre enkeltsager på handicapområdet bliver ved med at stige. Selvom staten er kommet med en håndsrækning i form at hæve refusionerne til kommunerne, så står kommunerne i den situation, at de ikke kan bruge pengene, for de belastes fuldt ud på servicerammen af hele beløbet.

Kommuner: Dyre sager på handicapområdet vil stige i 2022 og 2023

Selvom dyre enkeltsager på det specialiserede socialområdet har været stigende de seneste år, så fortæller flere kommuner til NB-Økonomi, at det steg igen i 2022 og vil stige i 2023.

Trods refusion rammer dyre enkeltsager servicerammen hårdt

Kommunerne får modsat andre refusionsordninger ikke mere plads på servicerammen, når staten refunderer for dyre enkeltsager på handicapområdet. De stigende udgifter til enkeltsagerne går derfor ud over almenområdet.

Her er kommunerne med konsekvent underbudgettering på socialområdet

'Man er jo altid mindst et halvt år bagefter,' siger borgmester i Sønderborg Kommune, der ligesom flere andre kommuner årligt har underbudgetteret socialområdet fra 2018 til 2021. Se hvor ofte din kommune har underbudgetteret socialområdet her.
På tværs af hele landet kan kun to kommuner sige sig helt fri fra at have underbudgetteret området i mindst ét år i løbet af perioden.

Halvdelen af landets kommuner underbudgetterer konsekvent det specialiserede socialområde

96 kommuner har underbudgetteret det specialiserede socialområde i mindst et år i perioden 2018 til 2021, mens halvdelen konsekvent har underbudgetteret i alle år.
De 25-årige, der ikke har gennemført en ungdomsuddannelse, har blandt nadet manglet vejledning og støtte. På billedet ses chefanalytiker, Mette Slottved, der har ledet undersøgelsen.

Det holder unge tilbage fra at gennemføre en ungdomsuddannelse

Mindre støtte fra forældrene og viden om deres mulighed er noget af det, der afholder unge fra at tage en ungdomsuddannelse. Det viser en ny rapport fra VIVE.