Her er kommunerne med konsekvent underbudgettering på socialområdet

'Man er jo altid mindst et halvt år bagefter,' siger borgmester i Sønderborg Kommune, der ligesom flere andre kommuner årligt har underbudgetteret socialområdet fra 2018 til 2021. Se hvor ofte din kommune har underbudgetteret socialområdet her.
På tværs af hele landet kan kun to kommuner sige sig helt fri fra at have underbudgetteret området i mindst ét år i løbet af perioden.

Halvdelen af landets kommuner underbudgetterer konsekvent det specialiserede socialområde

96 kommuner har underbudgetteret det specialiserede socialområde i mindst et år i perioden 2018 til 2021, mens halvdelen konsekvent har underbudgetteret i alle år.
Mette Frederiksen (S) vil have bedre velfærd end i dag og flere investeringer i velfærd, siger hun i ny tale. Det skal lykkes gennem hårde prioriteringer og reformer, mener hun.

Statsministeren: Velfærden skal være bedre end i dag

Mens kommunerne er i fuld gang med en besparelsesproces, så fastholder Mette Frederiksen i åbningsredegørelsen fra Folketingets talerstol, at regeringen vil investere i velfærden. Hun anerkender dog, at det halter med finansieringen.
Der er en stigende bekymring for kvaliteten i fremtiden på det specialiserede socialområde. Her kom det i 2021 til udtryk ved en demonstration imod regeringens og KLs økonomiaftale for 2022, på Christiansborg Slotsplads

Trods flere penge til handicapområdet er danskerne bekymrede

Kun to ud af ti danskere forventer at få god kvalitet på det specialiserede socialområde. Det viser ny undersøgelse, som ifølge Dansk Erhverv er udtryk for en tillidskrise. Der er brug for en reform, som sikrer en ensartet og gennemskuelig pris- og kvalitetsstruktur, lyder det fra Dansk Erhverv.
"Jeg har svært ved at forestille mig, vi kan nå noget i februar, hvis vi kommer i gang lige omkring første februar," siger formand Torben Tranæs.

Lang næse til kommunerne: Vigtigt ekspertudvalg er forsinket

Ekspertudvalget, der skal granske økonomien på det specialiserede socialområde, når næppe at have anbefalinger klar, inden økonomiforhandlingerne starter. Udvalgets fremtid afgøres i denne uge.
En stor del flygtninge, udenlandske studerende og arbejdskraft fra udlandet indgår ikke i statsministerens tal.

Statsministeren talte kun om de danske unge

Ved sin nytårstale talte statsministeren meget om de 45.000 unge, der hverken var i job eller uddannelse. Men faktisk er der langt flere unge end de 45.000, der ikke har nogen uddannelse og står udenfor arbejdsmarkedet.
KL-formand Martin Damm advarer om, at regeringens løfter om bedre velfærd er så meget i modstrid med virkeligheden, at man risikerer, at danskernes opbakning til velfærdssamfundet smuldrer.

KL-formand: Statsministerens velfærdsløfter truer opbakningen til velfærdssamfundet

KL-formand Martin Damm advarer inden Kommunaløkonomisk Forum om, at Mette Frederiksens velfærdsløfter er dækningsløse og kan true danskernes opbakning til velfærdsstaten.
Udsatte familier på Nørrebro og Bispebjerg i København får nu nemmere adgang til kommunens forvaltninger, når de har behov for det.

Ny model skal sikre bedre hjælp til de mest udsatte familier

35 af de mest udsatte familier på Nørrebro og Bispebjerg i København vil fremover få tilknyttet to faste kontaktpersoner, som skal være deres indgang til kommunens forvaltninger.
Den nye social- og boligminister startede sin politiske karriere hos Enhedslisten, hvor hun var partiets "Robin Hood"-ordfører.

Ny socialminister: Tidligere undervisningsminister og rebel fra venstrefløjen

Den nye social- og boligminister har en lang parlamentarisk karriere bag sig, hvor hun både har været topfigur i Enhedslisten og børne- og undervisningsminister. Ifølge ministeren selv har hun også været en del af et råt miljø på venstrefløjen.
Sådan ser Danmarks nye regering ud.

FAKTA: Her er SVM-regeringens 23 ministre

Pernille Rosenkrantz-Theil (S) bliver Danmarks nye social- og boligminister. Hun overtager Socialministeriet fra Astrid Krag, og Boligministeriet fra Christian Rabjerg Madsen. Danmark får en ny ældreminister i form af Mette Kierkgaard (M).
Regeringsgrundlaget for SVM-regeringen indeholder i alt nye udgiftsposter for 24,8 milliarder kroner og nye indtægter for 12 milliarder kroner. Desuden er der 11 milliarder kroner i ny finansiering fra øget arbejdsudbud.

Overblik: Her er alle nye indtægter og udgifter i regeringsgrundlaget

Mange store tal er føget rundt, siden den nye regering i går præsenterede regeringsgrundlaget. Her giver vi dig overblikket over, hvilke nye indtægter og udgifter, der indgår i regeringsgrundlaget.
Samtidigt vil den nye regering lave en specialeplanlægning på den højest specialiserede del af handicapområdet

Regeringens handicappolitik: Ny handlingsplan, færre visitationsregler og specialeplanlægning

Den nye SVM-regering vil have flere borgere med handicap i arbejde. Derfor vil den lave en ny handlingsplan. Til gengæld står der ikke noget om at fjerne opgaver fra kommunerne eller om kommunernes pressede økonomi på området i regeringsgrundlaget.